Vinnerne av arkitektkonkurransen

Juryen kåret torsdag 15. september tre vinnere av arkitektkonkurransen om utforming av gang- og sykkelbro på Heggedal stasjon. Førstepremien på 200 000 kroner gikk til det danske arkitektkontoret Bystrup arkitekter for forslaget Svinget.

I sin rapport påpeker juryen at Bystrup arkitekter presenterer den beste helhetsløsningen for utforming av ny bro på Heggedal. - Det arkitektoniske grepet er enkelt, elegant og konsekvent, forteller juryleder Tor Arne Midtbø. Materialet som er valgt er cor-ten-stål, et allerede ”rustnet” stål, og betong. - Valget av materialer forsterker den arkitektoniske enkelheten. Det har en grov og industriell karakter og passer godt inn i det gamle og spennende industrimiljøet som har preget Heggedal i 140 år, sier Midtbø.

Svinget ble rangert som førstepremievinner. Forslaget er tegnet av Bystrup Arkitekter.

En utfordring for arkitektene har vært det konkurrerende landemerket Rampehuset (kulturhus) som Tandberg Eiendom skal bygge og som broen skal grense inntil. - Forslaget
harmonerer godt med det verneverdige fyrhuset samtidig som det er robust nok i møte med det planlagte Rampehuset, forteller jurylederen.

Vinnerne av konkurransen mottok både diplom og premier under markeringen i Asker Rådhus torsdag 15. september. Juryen har hatt en premiepott på til sammen 500 000 kroner som er fordelt på de tre vinnerne. Det danske arkitektkontoret Norlund Arkitekter vant andreplassen og premien på 160 000 kroner med forslaget Heggedal stasjonsbro. Tredjeplassen og 140 000 kroner gikk til Sporendring som er tegnet av Norconsult AS.

Nå som juryens arbeid er avsluttet skal Jernbaneverket forhandle med vinnerne om prosjekteringskontrakten. - Alle vinnerne har gitt oss gode forslag. Det har vært en allsidighet som har gitt juryen brede og grundige diskusjoner både om Jernbaneverkets prosjekt og om Heggedal som tettsted. Juryen har kommet frem til gode føringer for den videre bearbeidelsen av forslagene, så jeg trygg på at prosjektet er i de beste hender uansett hvilket av de tre arkitektkontorene som til slutt får prosjekteringsoppdraget, sier Midtbø.

Det danske arkitektfirma Norlund arkitekter står bak andrepremievinnerforslaget "Heggedal stasjonsbro"."Sporendring" er tegnet av Norconsult. Dette forslaget ble rangert som nummer tre av juryen.