Trolsk markering på Åndalsnes

Tåken lettet under morgentimene slik at strålende sol og spektakulære omgivelser ga en flott ramme for markeringen på Åndalsnes stasjon i går. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa stod for selve åpningen av den fornyede stasjonen.

I underkant av 200 mennesker var møtt opp til festen i den fornyende stasjonsparken. Jernbaneverket har blant annet fornyet parken, bygget ny plattform og oppgradert den gamle plattformen på stasjonen.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa foretok ei trolsk åpning på Åndalsnes stasjon. (Foto Chrisitian Wesenberg/Jernbaneverket)

Vakre omgivelser, vakker stasjon
Jon Brede Dukan, prosjektdirektør for Regionale prosjekter, ønsket alle velkommen til en stasjon i spesielt vakre omgivelser. - Vi i Jernbaneverket ønsker også at stasjonen i seg selv skal være vakker. Derfor har det estetiske vært førende både for valg av løsninger og materialer, fortalte Dukan.

Også samferdselsministeren var grepet av stasjonens naturskjønne beliggenhet og togreisen hun nettopp hadde opplevd. - Raumabanen har nå fått en endestasjon som er denne spektakulære banestrekningen verdig, sa samferdselsministeren i sin tale til forsamlingen.

Økt satsing på turisttrafikk
Samferdselsminister Kleppa kunne til stor begeistring fra de oppmøtte fortelle at hun gir grønt lys for at NSB kan gjeninnføre fire daglige avganger tur/retur Åndalsnes-Dombås. I tillegg vil det fra og med neste sommer bli satt opp egne avganger fra Åndalsnes til Bjorli for de mange cruisepassasjerene. - Dette opplegget vil styrke det ordinære togtilbudet samtidig som turistsatsingen får et løft, sa samferdselsministeren.

Trolldans i parken
Arrangementet fikk besøk av tre lekne troll som bisto samferdselsministeren da båndet skulle klippes. Trollene Skrubbelur, Struplekopp og Sokkestruple danset og lekte om hverandre før de rømte tilbake til Romsdalsalpene.

Trollene fra Trollstad oppfordrer oss alle til å ta vare på naturen og miljøet. De har som målsetning å kun etterlate fotavtrykk. (Foto: Hedda Nossen/Jernbaneverket)

Marianne Einarsen, direktør i NSB persontog, og ordfører i Rauma kommune, Torbjørn Rødstøl, kastet også glans over markeringen. I tillegg kåserte Jarle Sanden fra Romsdalsmuseet blant annet om hvordan deler av lokalbefolkningen på kreativt vis sørget for å få servert øl og karbonadesmørbrød i jernbanerestauranten som i utgangspunktet var forbeholdt de reisende.

Lokal mat fra kokkeskole
Ingen forlot arrangementet sultne da elever og lærere fra kokkelinjen på Rauma videregående skole hadde satt sammen en meny basert på lokale råvarer. Gjestene fikk blant annet smake Togkapellets krusifisk vendt i tunellen (klippfiskmousse på hvitløkstoast), Slettafossens villeste gladlaks med fyldige grønnsaker (sukkersaltet laks med kremet råkost) og rømmegrøt. Skolen hadde også spesialdesignet en togkake for anledningen.

Togkaken som ble servert på Åndalsnes var laget av elevene fra Rauma videregående skole. (Foto: Christian Wesenberg/Jernbaneverket)