Norsk jernbanemuseum

Norsk Jernbanemuseum ble etablert i Hamar i 1896 - 42 år etter at den første, norske jernbanestrekningen ble åpnet. Museet har en unik samling fra norsk jernbanehistorie.

Besøksadresse: Strandvn. 163, Hamar
Postadresse: Postboks 491, 2304 Hamar
Telefon: 62 51 31 60

E-post: Norsk jernbanemuseum

www.norsk-jernbanemuseum.no

Hovedutstillingen

“På sporet av reisen” tar deg med på en kort reise gjennom norsk jernbanehistorie. Her kan du blant annet se en kongevogn, studere modelljernbaner av sju norske landskap, bli kjent med NSBs reisebyråvirksomhet, gå inn i gamle jernbanevogner for en musikk-, poesi- eller filmopplevelse og prøve deg på forskjellige aktiviteter. I lekekroken får barns fantasi fritt spillerom med lek og læring.  

Museet har et pedagogisk tilbud for barnehager og skoleklasser.
 
Hovedutstillingen "På sporet av reisen". Foto: Norsk Jernbanemuseum
 

 Tertittoget ved Killingmo stasjon i museumsparken. Foto: Norsk Jernbanemuseum.

Friluftsmuseet

Norsk Jernbanemuseum har en stor og vakker park med stasjonsbygninger, en vokterbolig, to haller med et utvalg av lokomotiver og vogner, historisk skinnegang og signalanlegg, mm. Stasjonsbygningene og hallene er åpne i sommersesongen.

I perioden juni til medio august kjører det smalsporede museumsdamptoget "Tertittoget" (750 mm spor) gjennom parken. Minitoget "Knertitten" kjører i skoleferien og helger i juni og august.  

Om sommeren er det enkel servering i restaurantvognen fra 1911.
NSB damplokomotiv nr. 470, type 49c - “Dovregubben”. Foto: Øyvind Lund

Biblioteket

Biblioteket er et spesialbibliotek for norsk jernbanevirksomhet og kultur, og består av dokumenter om jernbanehistorie, banestrekninger, stasjoner, arkitektur, rullende materiell, anleggsarbeid, ansatte i jernbanen m.m. Biblioteket er åpent for alle interesserte og har fine lokaler i 2.etg. i museets hovedbygning. Utlån fra samlingen er begrenset. Besøk til biblioteket er gratis.

Biblioteket er åpent tirsdag - torsdag kl. 10.30-14.30 og ved enkelte arrangementer. I juli er det åpent på forespørsel. Ring gjerne før du planlegger et besøk. Besøk utenom åpningstid kan gjøres etter avtale.

Stengt: Jul og nyttår, hele påskeuken og øvrige dager museet er stengt.

 Telefon: 62 51 32 60

E-post: biblioteket@norsk-jernbanemuseum.no 

Databaser for bibliotek, foto og gjenstander

Søk i museets databaser kan gjøres via museets hjemmeside.  

Biblioteket ved Norsk Jernbanemuseum. Foto: Norsk Jernbanemuseum.

Museumsbutikken

Norsk Jernbanemuseums butikk har et godt utvalg i bøker, DVD, leketøy, suvenirer og andre artikler med tog og jernbane som tema. Her finner du gaven til en som har alt! Varer kan også bestilles via nettbutikken.

Bli medlem i Jernbanemuseets Venner!

Medlemskapet koster kr 250,- pr. år (kr 200,- for NJK-medlemmer). For dette får du årboken gratis og fri adgang til Norsk Jernbanemuseum hele året.

Du kan melde deg inn via museets nettside eller når du besøker museet.